tirsdag 5. juli 2016

Poetisk og fantastisk Sankthansnatt

Boka "Revisoren og andre fortellinger" av Nikolaj Gogol kan være flott sommerbok. En av novellene i denne boka heter "Sankthansnatt" og er en poetisk og fantastisk folkeeventyr, skrevet av den mest mystiske forfatteren i Russland.
Handlingen foregår i en ukrainsk bygd hvor vi støtter på en tramp med navn Basavrjuk, ansett som djevelen i menneskelig form. Han liker å gi gaver til jenter. Det virker skremmende å ta i mot gaver fra den merkelige kosakken, enda skremmende å akseptere gaven: da kommer forferdelig onde sumpen med horn på hodet denne natten på besøk.
I denne bygden bor en fattig bonde med navn Petro som er forelsket i vakker Pidorka, datter av en rikk herre med navn Korzj. Pidorka elsker Petro, men Korzj nekter å gi henne til en fattig mann.
Petro i sorg går til taverna for å drikke og møter der Basavrjuk  som lover han masse penger, men til gjengjeld må Petro i kveld - like før Ivana Kupala (Sankthansnatt)å gå med han inn i skogen. Bare på den dagen, den eneste tiden på året bregnen blomstrer. Etter avtale med Basavrjuk skal Petro plukke denne blomsten (den kan ikke plukkes av "urene" hender) og de to sammen kan finne skatten som er begravet i skogen.

Natten kommer og de to går i skogen, hvor Petro plukker denne mystiske blomsten uten å bli redd for forferdelig syn av mange hårete hender som ville ta denne blomsten fra han. De to ser en hytte på kyllingben. Derfra kommer det opp en svart hund, som deretter blir til en katt - og en heks.
Med hjelp av denne heksen og en bregne blomst finner mennene riktig sted hvor skatten er begravd. Men skatten kommer ikke til hendene, heksen setter en betingelse: ovenfor dette stedet er det nødvendig å vanne menneskeblod.

Høres det skummelt ut? Ja! Og som alle avtaler med djevelen ender historien trist, men ikke minst
spennende.
I den andre novellen i boka med navn "Vij" leser vi om sommeravslutning for skoleelever og seminarister i Kiev. Gutter og unge menn er på vei til sine foreldre som bor i alle kanter i Ukraina.
Teologen Khaljava, filosofen Khoma Brut og retorikken Tiberij Gorobets tar av fra hovedveien for å proviantere på første og beste bondegård. Det viser seg å være skikkelig opplevelse som ender seg i møte med en "kolossalt uhyre" med navn Vij, skapt av folkefantasien. "Dette navnet brukes i Ukraina om gnomenes konge, hvis øyelokk rekker helt ned til jorden."
Jeg vil anbefale denne boken for alle som elsker folkesagn, thriller og fantasy. Språket i boka er svært rik på beskrivelser av den flotte naturen i sør og melodisk som lange, fine sanger som synges av det folket som bor der. Synet av varme sommerlig natteluften som dirrer  og bringer lukta av gress, trær, elven, blomster og frukt er til stedet ved et eneste bokside.


Anbefalt av Marina Pettersen, Folldal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar