torsdag 23. juni 2016

Fortellinger fra et liv på reise

Sommerfuglene i Armero, av Jon Magnus, Aschehoug ,2015

Da Jon Magnus ble pensjonist og hadde ryddet i sine notater fra et langt liv som utenriksjournalist for VG kom han på den geniale ideen at han ville oppsøke på nytt noen av de stedene og personene rundt om i verden som hadde gjort størst inntrykk på han. Den reisen er det han tar oss med på i denne boka. Han tar oss med til Colombia 30 år etter vulkanutbruddet som utslettet byen Armero og den ble aldri bygd opp igjen. Herfra tittelen på boka. For da han står ved alle gravene hører han et lite barn spørre sin mor om hvorfor det er så mange sommerfugler der. Moren svarer «Jo vennen min, sommerfuglene rundt oss er sjelene til alle barna som døde her i Armero. Du kan snakke med dem hvis du vil».

Videre tar han oss med til både Dubrovnik og Sarajevo. To byer som ble hardt rammet under krigene på Balkan. Nå funderer Magnus på om det har blitt så mye bedre. Videre får vi høre om Hamsuns datter Victoria fra første ekteskap og hvordan Jon Magnus nå greier å spore opp hennes barnebarn og oldebarn. Turen går videre til et besøk han gjorde på Hawaii hos eksdiktator Ferdinand Marcos og hans kone Imelda. Er det noen i nabolaget som husker dem i dag?

Først på 2000-tallet var han på besøk i Nord-Korea. Gjennom en avisartikkel i Dagbladets nettutgave i romjula 2014: «Slik presses betydningsfulle utlendinger til å jobbe for Nord-Korea», husker han det han opplevde. Rett etter ankomst på hotellet banket det på døren og der sto det to «skjønnheter» og tilbød seg å underholde ham og kanskje han trengte litt massasje etter den lange reisen. Han fikk dem etter mye om og men ut av døra igjen. Men hvor lett hadde det ikke vært å gi etter.

Jon Magnus har med denne boka tatt meg med på litt av en reise rundt om i verden. Jeg er glad han ville dele sine tanker og opplevelser med oss. Det ble en reise som også ga en del aha opplevelser for meg som leser.

God sommer til alle som følger med på Kortreiste lesetips!

Anbefalt av Britt Steien Rasmussen, Alvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar