onsdag 25. mai 2016

Tragisk barndom
Grace McCleen:
“I en annen verden”
Gyldendal 2013


Hovedpersonen i denne boka er ti år gamle Judith. Hun lever på flere måter i en annen verden. Sammen med sin strengt religiøse far, lever hun et liv bestående av bønn, ettertanke og bitre urter. Moren er død, og det preger dem begge. Verdslige gleder er det få av.

Far og datter går på jobb og skole, men ellers har de kontakt bare med den lille menigheten de tilhører. Judith blir plaget på skolen, men har ingen å snakke med. Faren er lukket, fanget i sorgen etter morens død, mens læreren er unnfallende og veik.

Av søppel og rusk hun finner på bakken, lager Judith en verden av brukte sugerør, bruskorker, pinner og sølvpapir i et hjørne på rommet sitt. Det er “Prydelsens land”, der hun etter syndefloden skal få møte moren sin, og den ligner den lille byen de bor i. En dag dekker Judith modellbyen med hvit bomull, og neste morgen er byen hvit av snø. Judith er overbevist om at det er et mirakel, og at hun kan få ting til å skje.

Dette er en hjerteskjærende oppvekstskildring, hvor leseren får stor sympati for den lille familien. Gjennom Judiths naive blikk får vi se en verden der voksne, på vegne av seg selv og barna, forsaker ufattelig mye i troens navn.

Anbefalt av Sigrun Selboe, Røros folkebibliotek

1 kommentar: