torsdag 12. mai 2016

Hvem er du sin, da?

Tittel: En stille grav
Forfatter: Tove Alsterdal
Forlag: Kagge
År: 2012

Menneskene den arbeidsledige journalisten Katrine møter i den lille byen Kivikangas høyt i Nord-Sverige spør ikke om hva hun heter eller hva hun arbeider med. De vil vite hvem og hvilke hun er i familie med.

Katrines mamma bor på et hjem for demente i Stockholm. Hos henne finner Katrine et brev fra en mekler som på vegne av en anonym kunde vil kjøpe et hus som moren eier i Tornedalen. Katrine og broren hennes har aldri hørt om dette huset, som viser seg å være morens barndomshjem. Broren vil selge, men Katrine nøler.

Hun reiser til Kivikangas, der moren bodde før hun forsvensket slektsnavnet Kankanranta til Hedstrand. Huset viser seg å være forfallent, og på naboeiendommen har det skjedd et drap som ryster den lille bygda. Journalisten i Katrine vekkes til liv. Hun vil få klarhet i hvem som vil kjøpe morens barndomshjem til overpris. Hun vil finne ut mer om morens dukle historie, og hun vil løse mordgåten på nabogården.

Når Katrine søker tilbake til tidlig 1930-tall, finner hun sannheter som har vært fortiet i generasjoner, og som viser seg å henge sammen med mordet. Det handler om vår nære, nordiske historie. Om mennesker fra Tornedalen som søkte lykken i Sovjetunionen, hvor det var lovnader om om både arbeid og en bedre framtid. Unge idealister som fikk drømmen brutalt knust. 

Vi følger Katrines stadig farligere undersøkelser i morens Tornedalen og i nåtidens Russland. Jeg ser at anmeldere har beskrevet denne boken som en ”ikke page-turner”. Det stemmer kanskje. Men for den som liker en kombinasjon av spenning og troverdig beskrivelse av vår nære historie, er bøkene til Tove Alsterdal virkelig å anbefale.

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar