torsdag 7. april 2016

Fin og underfundig bok om havet


Tittel: Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider

Forfatter: Morten A. Strøksnes
Forlag: Oktober
Årstall: 2015 

Dette er først og fremst en medrivende fortelling om to menn som forsøker å fange en hai fra en gummibåt, fortalt på en finurlig måte og godt krydret med morsomme anekdoter og interessante faktaopplysninger. Rundt historien om Morten A. Strøksnes og hans kunstervenn Hugo Aasjordets strabasiøse forsøk på å fange en håkjerring i Vestfjorden utenfor øya Skrova i Lofoten, får Strøksnes helt naturlig formidlet kunnskap om alt fra fyrbyggerfamilier og mytologi til skotsk høylandsfe og Moby Dick. I tillegg lurer han jevnlig inn overraskende faktaopplysninger om havet og noen av de fantastiske skapningene det rommer, uten at det føles verken kjedelig eller belærende.  

«En håkjerring er en urskapning som svømmer på bunnen av dype norske fjorder og helt opp mot Nordpolen. Dypvannshaier er vanligvis mye mindre enn dem som lever på grunnere vann. Håkjerringa er det store unntaket. Den kan bli større enn en hvithai, og er dermed verdens største kjøttetende hai (brugde og hvalhai blir større, men de spiser plankton). Marinbiologer har nylig oppdaget at håkjerringa kan bli to hundre år gammel. Teoretisk sett kan den håkjerringa vi skal fange, ha blitt født under Napoleonskrigene.»


Kan også anbefale lydbokversjonen som er lest inn av Reidar Falck Sørensen i hans lydstudio på nettopp Skrova fyr, midt i sentrum for bokas handling. 

«Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider» fikk i fjor vel fortjent Brageprisen i kategorien sakprosa. 

Anbefalt av Mari Aas, Holtålen folkebibliotek

1 kommentar:

  1. jeg har akkurat hørt denne som lydbok og den kan anbefales på det varmeste.

    SvarSlett