torsdag 28. april 2016

1900-tallet mellom 6 permer

Kjempenes fall
Vinter over verden
På grensen til evigheten
av Ken Follett









Dette er en omfattende trilogi som begynner med et knippe personer i Kjempenes fall på begynnelsen av forrige århundre. Etter som årene ruller fremover, kommer det inn venner, ektefeller og barn, så persongalleriet blir med tiden ganske stort. Men det er jo også noen som dør, så med litt konsentrasjon klarer man å holde dem fra hverandre.

Hovedpersonene i disse bøkene beveger seg i nærheten av maktens sentrum, om det nå er i London, Berlin, Moskva eller Washington. Så man får et innblikk i maktens korridorer, og innimellom kan det bli litt mye storpolitikk, spesielt i siste bok På grensen til evigheten, som handler mye om maktbalansen mellom øst og vest etter andre verdenskrig. Men det ødelegger ikke for gode og levende menneskeskildringer.

Hvordan var det å være suffragette i London, når man kom fra det lavere sosiale lag og når man kom fra det høyere sosiale lag?
Kan kjærligheten overleve Den store krigen, når forloveden din er tysk soldat og din bror overordnet i den britiske hær?
Hvordan var det å bli overlatt ansvaret for sin lillebror, når far er blitt henrettet av Tsarens familie og mor drept i en voldsom demonstrasjon i St. Petersburgs gater?
Hvordan var det å være sivil kvinne da russerne veltet inn over Berlin, og skulle ta hevn, bare fordi du var tysk?
Hvordan var det å være den eneste svarte mannen i Bobby Kennedys stab?
Hvordan var det å plutselig finne at du er gift med en Stasi agent, hvis eneste oppgave var å spionere på familien din?
Hvordan var det å bo i USA, som verdenskjent ung popartist med et stort rusproblem, uten mulighet til å treffe familien, som var igjen bak jernteppet i Øst-Tyskland?
Hvordan var det å være menneske i det 20 århundre, århundret med 2 verdenskriger og voldsomme sosiale, politiske, økonomiske og teknologiske omveltninger?

Dette er det Ken Follett gjør et forsøk på. Og jeg syns han gjør det godt.
Jeg så noen nye politiske sammenhenger og ble engasjert i menneskeskjebnene.

Og det ble som å ta et vanskelig farvel med gode venner, da siste blad ble vendt og Barack Obama var blitt USAs nye president.



 Anbefalt av Yngvill Sandnes, Alvdal bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar