torsdag 3. mars 2016

Storslått svindel

Vi ses der oppe av Pierre Lemaitre


Første verdenskrig går mot slutten, men den ambisiøse løytnanten Henri d'Aulnay-Pradelle er ikke fornøyd med tingenes tilstand. Han skyter to av sine medsoldater i ryggen for å få i gang et siste slag og skaffe seg status som krigshelt. Bokens hovedpersoner Albert Maillard og Edouard Péricourt er vitner til hendelsen. Péricourt overlever så vidt, men med forferdelige skader etter å ha reddet Maillard. Tross Henri d'Aulnay-Pradelles iherdige forsøk på å bli kvitt dem, slipper de unna og går under jorden.

Péricourt lever med store smerter og blir avhengig av morfin, samtidig føler både han og Maillard seg oversett og urettferdig behandlet. Når arbeidet med å sette opp minnesmerker over de omkomne begynner, ser de dette som sin mulighet til hevn og oppreisning. De begynner planleggingen av en storslått svindel.

Henri d'Aulnay-Pradelle aner også sjansen til å tjene raske penger. Han begir seg ut på en svindel knyttet til de militære utgravningene og flyttingen av lik fra massegraver, blant annet ved å lage for små kister. Penger som skulle gått til kister og en respektfull behandling av de omkomne havner i stedet i lommene på d'Aulnay-Pradelle. Som om ikke det er nok, blir han i jakten på status gift med Péricourts søster, som kommer fra en fin familie.

I følge forfatterens etterord er svindelen om minnesmerkene fiktiv, mens svindelen knyttet til de militære utgravningene skal ha funnet sted. Selv om dette i stor grad er en roman om grådighet, hevn og urettferdighet, frykt ikke. I tillegg til noen doser svar humor er det selvfølgelig også plass til en liten kjærlighetshistorie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar