torsdag 18. februar 2016

Vi slår et slag for dialekten!


Leve dialekten av Gunhild Kværness.

Leve dialekten, en språkreise er ei bok om nordmenns kanskje største velsignelse og forbannelse. Der foreldregenerasjonen ofte kunne oppleve dialekt som en kilde til skam og sjenanse, knyttes den i dag oftere til stolthet og opphav, identitet og personlighet.

I boka har forfatteren intervjuet 14 profilerte nordmenn rundt sin egen dialektbruk. Vi får møte bl.a. Egil Drillo Olsen, Kari Bremnes, Maj Britt Andersen, Bjørn Sundquist, Sigbjørn Johnsen og ikke minst vår alles kjære Therese Johaug fra Dalsbygda som fikk dialektprisen i 2011. Johaug er den yngste av de som blir intervjuet i boka, men samtidig den som føler seg tryggest når det gjelder å holde på dialekten sin. Hvert kapittel tar for seg ulike sider ved det å snakke, slik som identitet, toleranse, knoting, smak og status.

Leve dialekten er krydret med mange fine bilder og sitater og ble utgitt i forbindelse med Alf Prøysens 100-årsjubileum i 2014. Med sin enorme popularitet var Prøysen med på å forandre nordmenns dialektbruk, og dette har forfatteren tatt utgangspunkt i når hun har intervjuet kjendisene.

Dette er ei bok du nødvendigvis ikke må lese fra perm til perm, men ei underholdende, informativ og vakker bok som du kan kose deg med i ledige stunder.


Anbefalt av Oddveig Kværnes Bakkom, Rendalen bibliotek. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar