tirsdag 2. februar 2016

Et lite stykke Norge

«Norsk sokkel» av Heidi Linde, Gyldendal 2015

Heidi Linde er en godt etablert stemme blant norske forfattere, etter flere bøker for barn, ungdom og voksne. Den nye romanen hennes, «Norsk sokkel», bærer preg av at Linde selv er blitt eldre og har mer livserfaring.

«Norsk sokkel» består av seks kapitler. Hvert kapittel har sin hovedperson, og hovedpersonene har en viss forbindelse med hverandre, uten at det egentlig er viktig for historiene. Det er med på å minne oss på at Norge er et lite land.

Ragnhild har levd med en alkoholiker i mange år, men hva skjer når han slutter å drikke? Kristian er sliten av familieliv, jobb, huslån og presset for å være vellykket. Nadja og lillebroren er i fosterhjem, og venter på besøk av sin biologiske mor. Gunnar besøker sin demente mor som bor langt unna. Tale vingler både i forhold til kjæresten og jobben i NAV. Vera og Kai får tilbud om fosterdiagnostikk ettersom Vera har passert  40 når hun blir gravid. Troverdige situasjoner og relasjoner som det er lett å leve seg inn i, og hvor det ligger en sårhet mer og mindre opp i dagen. Livet er ikke bare enkelt, selv i trygge, gode Norge.

Livet i Norge er regulert, velferdsstaten passer på oss – likevel føler hovedpersonene mye usikkerhet. Felles for dem er følelsen av skam fordi de på tross av materiell velstand ikke har det så godt som de føler at de burde. De ønsker noe annet, og kan velge annerledes, men det er vanskelig.

«Norsk sokkel» er en roman som ligner på en novellesamlig. Her er ulike historier som vil treffe mange lesere. Boka er lettlest, men gir oss mye å tenke på.


Anbefalt av Sigrun Selboe, Røros folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar