torsdag 25. februar 2016

Drama i Bergstadens Ziir


Rekviem av Øystein Wiik.
Aschehoug, 2015
To dager. Lengre tid tok det ikke å lese Øystein Wiiks fantastiske krim med finale grande i Røros kirke. Dette er noe av det mest spennende jeg har lest på lenge. Fra første side har Wiik leseren i sin hule hånd.

Vi skal til et utagerende Deathmetal-miljø i Oslo. William Wotan Wagner, vokalisten i bandet WWW våkner opp på et hotell med et liket av ei ung jente ved siden av seg. Han husker så vidt at han var på nachspiel etter gårdagens storslagne konsert i Spektrum, men husker ikke jenta, hva som foregikk på nachspielet eller hvordan han kom seg til hotellet. Han vet bare at han ikke har drept noen. Samtidig forsvinner Cecilie Price Hartman, datteren til Tom Hartmann, Wiiks hovedperson, og Cathrine Price.  Hun forsvant etter at hun hadde vært på konsert med nettopp WWW.
I et forsøk på å bli kvitt liket, tar Wagner og hans manager John Guldberg, noen katastrofale valg, som ender i et gisseldrama i Røros kirke.
Det handler om ondskap og hevn. Til tider krever det sin leser, rent innholdsmessig. Men jeg tror Wiik har noe å forteller, slik som Pär Lagerkvists bok Dvergen ble kalt en studie i ondskap.


Wiik sjonglerer stødig ballene han kaster opp i lufta i begynnelsen av historien. Bokens musikalske tittel bærer gjennom hele handlingen som avsluttes med et crescendo av dramatikk. Boka har blitt omtalt som en av norsk krims høydepunkter.

Anbefalt av Ellen Vibeke Solli Nygjelten, Tolga bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar