torsdag 7. januar 2016

Livet på Finnskogen

Folket på Finnskogen, en serie på sju bøker av Britt Karin Larsen (2009-2015).

Serien om folket på Finnskogen er avsluttet. Visste forfatteren i 2009 da boka »Det vokser et tre i Mostamägg» kom ut, at det skulle bli en serie på sju bøker? Serien starter på 1800-tallet med Lina og Taneli som bor på Mostamägg.  Forfatteren har formet en spesiell fortellerstil. Etter noen sider er jeg fanget. Det er en «syngende» rytme i bøkene som jeg synes er helt unik. Jeg kan ikke huske å ha lest bøker på samme måten før.

Det er Finnskogens folk på godt og vondt vi blir kjent med.  Det handler om de som drog til Christiania for å jobbe på fabrikk, på kaia eller som pike i finere familier. Vi hører om han som planla å reise til Amerika, men ble sittende på en kafé i Christiania og drikke opp reisepengene. Det handler om dem som kom seg til Amerika, og dem som fortsatte å bo på Finnskogen.  I siste boka «Kaldere mot natten» er vi kommet fram til Norge under andre verdenskrig og femti år fram i tid.

Bøkene handler hele tida om identitet, tør vi fortelle at vi er av finneslekt, skal vi være stolt av kulturen våre forfedre brakte med seg eller skal vi la oss forsvinne helt i det norske?

I siste boka treffer vi han som har flyttet tilbake til Finnskogen og som skjønner at folket må bli stolt av historia si. Ikke bare fortie og glemme, men dele historiene om folket som levde og fortsatt lever på Finnskogen med barn og barnebarn.

Jeg misunner dere som ikke har lest serien ennå, men som kan begynne på bind en og lese alle sju fortløpende.

Godt nytt leseår!

Anmeldt av Britt Steien Rasmussen, Alvdal bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar