torsdag 12. november 2015

Hercule Poirots lange og grønne fetter

Mesterdetektiven Purriot, og hans kone Paprika, må brått reise til Hurlumheia, der Vm på ski blir arrangert.
Da de kommer av toget, fra byen, blir de møtt av sikkerhetsansvarlige Rigmor Rosenkohl, med de superglatte skoene, som forteller dem at alle 12 parene med ski til det store norske gullhåpet, Gunnar Granbarbråten har blitt stjålet.

Det er krise i smørebussen til supersmører Oddvar Blå, for også boksen med FaderligFort skismøring er borte. Og listen av mistenkte er lang, for det er mange som ønsker å snappe ett gull fra Granbarbråten.
Kanskje er det russeren Pjoltaraninen, svensken Lars Bjørk, sveitseren Dario Scalogna, en av tyskerne eller kanskje en annen nordmann, Knut Kladdum?

Purriot undersøker alle spor, mens Paprika er mest opptatt av å få autografen til Granbarbråten. Og som alle gode detektiver, samler Purriot til slutt alle i smørebussen og peker ut den skyldige.

Det er ikke så ofte jeg ler høyt av en bok, men det gjorde jeg flere ganger av Purriot og skimysteriet. Bjørn Rørviks elleville parodier og fantastiske humor sammen med Ragnar Aalbus utfyllende tegninger, gjør dette til en høytlesningsbok som nesten er gøyere for voksne enn barn.

Dette er Rørvik/Aalbus tredje bok om Purriot. De to første heter Purriot og den usynlige mannen; og Purriot og den forsvunne bronsehesten.

Agatha Christie, eller Chrispi, som hun heter er nok en stor inspirasjonskilde, der hun henger på veggen i stua hjemme hos Purriot og Paprika.


Yngvill Sandnes, Alvdal bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar