onsdag 14. oktober 2015

"Sånn ble det" av Maren Uthaug

Annerledes oppvekst

Maren Uthaug (f 1972) er en spennende forfatter med en litt annerledes karriere. Hun er fast tegner for Politiken med stripen «Ting jeg gjorde», og har blogget siden 2009. Jeg vil anbefale en titt på marensblog.dk, der får man en forsmak på Marens humor, som kanskje kan virke krass for mange, men som mange også vil ha sansen for.

Maren Uthaug sier selv at hun er halvt samisk, halvt norsk og helt dansk. Hun har utgitt flere satiriske tegneseriebøker hvor hun harselerer over samisk kultur, bla «Same shit». Det var først i 2013 at hun debuterte som romanforfatter, med boka «Og sådan blev det».


Romanen handler om Risten, som vokser opp i Finnmark med samisk mor og en far fra Østlandet. I huset deres bor også en gammel bestemor, som skremmer Risten med historier om de underjordiske og det farlige nordlyset. Forholdet mellom foreldrene er kjølig, og når Risten er sju år reiser faren til sin nye kjæreste Grethe i Danmark. Han tar Risten med seg, uten protester fra mora. Grethe tar oppgaven som Ristens nye mor alvorlig, og insisterer på at hun må bli mest mulig dansk. Dermed får hun navnet Kirsten, og lærer seg av med å rulle på r-en. Men minnene fra Finnmark blir ikke borte, og sammen med sin venn Niels, som også er ensom og annerledes, lever hun delvis i en fantasiverden der de underjordiske er høyst tilstede. Først etter tjue år i Danmark reiser Kirsten tilbake til Finnmark for å møte mora igjen – og det blir et helt spesielt møte.

Anbefalt av Sigrun Selboe, Røros folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar