torsdag 22. oktober 2015

Overraskende engasjerende dokumentarMin krig med Putin av Bill Browder

For en leser som egentlig ikke er spesielt interessert i verken økonomi eller Russland var det noe overraskende å bli skikkelig revet med av den amerikanske finansmannen Bill Browders skildring av sin krig med Vladimir Putin.

Det som begynner med en interessant fortelling om Browders oppvekst og kamp for å skape sin egen karriere og tjene millioner på investeringer i Russland, tar etter hvert en vending som avslører et land som oser av korrupsjon og et strengt kontrollert samfunn. Bill Browder forsøker å stå opp mot korrupsjonen og regimet med sine oligarker og brutale fremferd, men ender opp som en av Putins fremste fiender. Han må forsvare seg mot grove anklager om skattejuks, samtidig som han må bevise hvem som egentlig har begått lovbrudd - ikke bare mot ham selv men også mot hans egen skatteadvokat som ble torturert til døde i et russisk fengsel.

Boken inneholder også interessante betraktninger av det russiske samfunnet fra et amerikansk ståsted, for eksempel en episode da Browder og to andre stopper da de ser en livløs mann ligge midt i veibanen og politiet kommer og avhører dem like etter:

Mens vi kjørte bort, forklarte Aleksej hvorfor han egentlig ikke hadde villet stoppe. Elena oversatte: "Slik går det alltid i Russland. Det spiller ingen rolle om den fyren hadde blitt påkjørt eller ikke. Så fort politiet kommer inn i bildet, vil de legge skylda på noen, punktum finale." Heldigvis, siden Aleksej hadde vært oberst i trafikkpolitiet, slapp han unna. Men for den jevne moskovitt kunne en enkelt god gjerning føre til en sju års fengselsdom. Og alle russere visste dette. Dette var historien om Russland.

«Min krig med Putin» er en god og tankevekkende bok om et tema som ikke mange tør å ta tak i, den er lett å lese og den sitter i lenge etter at den er ferdiglest. Anbefales!


Anbefalt av Mari Aas, biblioteksjef Holtålen kommune

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar