torsdag 17. september 2015

Ringens prøvelser

Magnus "Wolf" Larsen av Thor Gotaas og Roger Kvarsvik

Av en grunn jeg nå ikke kommer på, gikk jeg gjennom en liste over bøkene Thor Gotaas har skrevet. For oss kanskje mest kjent for sine historier om skiløpere og skihistorien, men han har også et bredt utvalg av andre bøker. Dette er en av dem, og tittelen var umulig å motstå, boka måtte skaffes og leses.

Magnus Larsen, vokste opp som bortsatt tatergutt, dro til sjøs rett etter konfirmasjonen og endte til slutt i New York hvor han viste seg å være et lovende boksetalent. Han møtte blant annet Battling Siki, senere kjent for å spasere nedover Champs-Élysées med løve i bånd, og Gene Tunney, begge senere verdensmestere i boksing.

Man trenger ikke være bokseinteressert for å lese boken, det hele er en spennende historie, ikke bare om boksing, men også om sjømannslivet og livet i havnebyene på begynnelsen av 1900-tallet. Og som forfatterne selv skriver: dette er ingen biografi, men et riss av et sjømannsliv og en boksekarriere basert på tilgjengelige kilder.

Boken kunne bare vært en god røverhistorie, men er som allerede nevnt basert på kilder og som de sier i forordet:
 «En god historie behøver ikke å være en skrøne, sannheten er ofte mest spektakulær. Men det at historiene ble fortalt, tyder på at de inneholder et snev av sannhet, selv om heller ikke det alltid er tilfelle.».


Anbefalt av Torstein Aasbrenn, Alvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar