torsdag 20. august 2015

Dronning Kristina av Sverige – en omstridt kvinne

Sølvmasken av Peter Englund

Har du sansen for historiske bøker? Liker du å lære om historiske epoker gjennom markante personer? Da er denne biografien om dronning Kristina noe for deg. Boka tar deg med til 1600-tallets Europa der maktkamper og kriger dominerte, men også til en tid da vitenskap og filosofi blomstret.

Dronning Kristina var datter av kong Gustav Adolf som falt i trettiårskrigen, og Kristina ble utropt som dronning i 1632, bare 6 år gammel.  Det er interessant å lese hvordan hun tidlig knyttet Europas intellektuelle til det svenske slott for å tilegne seg kunnskap.

Kristina hadde politisk talent og var et maktmenneske.  Hun gjorde opprør mot alle autoriteter, også kirken. Da var nok dramatisk da dronning Kristina i 1654 abdiserte og reiste til Roma for å konvertere til katolisismen.

Det sies at det på 1600-tallet var en allment kjent ulykke å fødes som kvinne. Dronning Kristina var en stormfull person full av motsigelser, men det viktigste for henne var nok frigjøring og selvstendighet.

Jeg vil nevne at enkelte partier i boka ikke fenget min interesse, men vær rå og hopp over disse partiene!  Jeg synes det var utrolig interessant å bli kjent med Kristina!

Dronning Kristina giftet seg aldri. Allerede som 16-åring hevdet hun:

«Den som kan tilhøre seg selv, bør ikke tilhøre noen annen.Anbefalt av Tone T. Stræte, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar