torsdag 2. juli 2015

Milde makter

Å være Gud for en dag, hvem har vel ikke tenkt på hva man ville gjøre da? Å få styre og justere verden akkurat som du ville.

​Nå er det slik at Gud trenger ferie. Det har tatt på kreftene å skape og holde i orden en hel verden på best mulig måte. Vær og vind, og konflikter mellom mennesker, har gjort Gud så sliten at han ber sine hjelpere St. Peter og erkeengelen Gabriel  om å finne en vikar. Gud vil ha et sabbatsår, men noen må være Gud også i Guds fravær.


​De begynner arbeidet med å finne en vikar med en gang. I løpet av en uke sjekkes alle bønner nøye for å finne den beste kandidaten. De fleste bønner handler om uvesentligheter og tøv,  men akkurat denne uken ber kranfører Birger Ryynanen om at hans temperamentsfulle samboer skal "få mer fornuft, og bli en bedre person". Den ekte og inderlige bønen snappes opp av Guds hjelpere, og den finske kranføreren blir den utvalgte. At Ryynanen åpenbart takler høyder godt, er et viktig tilleggskriterium i utvelgelsen.


​Boken er skrevet i 1989, og en del av navnene på statsledere er ikke i samsvar med dagens situasjon, men likevel er det meste seg selv likt. Har du sans for galgenhumor og det burleske er Paasilinna en forfatter for deg.


God ferielesing!


​Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar