torsdag 5. februar 2015

Om håp, mot og frihetstrang
Etter å ha lest «Bienes hemmelige liv» har jeg fulgt med på forfatteren Sue Monk Kidd. Og nå, endelig, fant jeg igjen den gode boka som gir den gode følelsen.

Handlingen foregår i South Carolina tidlig på 1800-tallet. På sin elleveårsdag får den rike jenta Sarah Grimkè sin egen slave, den jevnaldrende jenta Hetty Handful. Sarah er imot slaveri og nekter å ta i mot gaven. Som straff for sin utakknemlighet må hun skrive en unnskyldning til hver av gjestene og gaven må beholdes. Sarah og Hetty utvikler etter hvert et nært vennskap, og boka følger dem gjennom barndommen og fram til de er middelaldrende kvinner. 


Begge jentene er ensomme, men på hver sin måte. Sarah lever sitt overfladiske rikmannsliv som hun ikke føler seg hjemme i, og med en mor som « både tidevannet og vinden adlyder». Hetty lever med sin elskede mor som også er slave hos Grimkè-familien. Hun er en sterk dame som ikke lar seg kue, noe som får fatale følger. Sarah observerer Hettys sorg slik; «Hver dag så jeg ut av vinduet på rommet mitt og betraktet Handful som gikk rundt og rundt på gårdsplassen. Noen ganger gikk hun hele formiddagen. Hun varierte aldri ruten, men begynte på baksiden av huset, mot kjøkkenhuset….. Da hun kom bort til verandatrappen, begynte hun simpelthen på nytt. Det var en sirkelgang av så presis rituell sorg at ingen grep inn. Selv mor lot henne i fred til å tråkke en pinselens sti på gårdsplassen.»  

Ei nydelig bok du ikke glemmer. Grusom, interessant, lærerik og opplysende. 
Den kan også lånes på lydbok.

Boken er basert på en sann historie.

Anbefalt av Oddveig Kværnes Bakkom, Rendalen bibliotek.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar