torsdag 22. januar 2015

Operasjon sjølvdisiplin

Etter nyttår fikk biblioteket spørsmål om en bok som heter «Operasjon sjølvdisiplin». Det viste seg at vi ikke hadde boka, men både tittelen og forfatteren, som er Agnes Ravatn, gjorde oss ganske så nysgjerrige. En selvhjelpsbok signert henne var ikke akkurat det første vi hadde ventet oss. Ravatn har gitt ut flere kritikerroste og prisbelønte bøker, og hun er ifølge forlaget, kjent for sin særegne, vittige stemme og skarpe (skrå)blikk for menneskelig svakhet. 

«Operasjon sjølvdisiplin» tar utgangspunkt i en føljetong Ravatn skrev i Dag & Tid. Føljetongen starter slik «Du som ein gong hadde slik ei lys framtid, er no ein mobilavhengig, nevrotisk, dvask og ulukkeleg tufs i tidsklemme» - intet mindre! Tema er selvdisiplin, eller særlig mangelen på dette. Hva er så selvdisiplin? Det de fleste forskere kan enes om, ifølge Ravatn, er at selvdisiplin er evnen til å motstå kortsiktige fristelser for å kunne oppnå sine langsiktige mål, og evnen til å overvinne uønskede tanker, følelser eller impulser. Selvdisiplin er noe mennesket har strevd med til alle tider, men som i vårt moderne samfunn utfordres i stadig større grad, ifølge Ravatn.

Ravatn tar oss, på en enkel og humoristisk måte, gjennom både marshmellowstester og de gamle filosofene, tar utgangspunkt i sine egne erfaringer og kommer med konkrete og jordnære råd. Dette er selvhjelpsboka for deg som ikke liker selvhjelpsbøker!

Anbefales av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar