torsdag 16. oktober 2014

Skjebnesvangre sekunder


«Perfekt» av Rachel Joyce

Av og til er en millimeter nok, synger Anne Grete Preus. I denne boka handler det om to sekunder som endrer et helt liv. I 1972 ble to sekunder lagt til tidsregningen. Det ble gjort for å balansere klokkeslettet med jordens bevegelser. Da 11-årige Byron får vite dette, blir det to skjebnesvangre sekunder for han. Han undres over hvordan tiden kan forandre seg. Og ikke minst; når vil det skje? Dette spørsmålet fanger Byrons totale oppmerksomhet. 
Byron kommer fra et tilsynelatende perfekt hjem. Faren er ukependler, moren er husmor hvis lodd i livet er å ha et skinnende hjem. Men lykkelig, det er de ikke. 
En dag moren skal kjøre Byron på skolen er de sent ute. Noe som aldri pleier å skje. De kjører en omvei gjennom et mindre bra boligstrøk. Akkurat da mener Byron at han ser de to sekundene blir lagt til tiden. Samtidig kjører moren på en jente som sykler ut i veien. Byron blir forferdet, men moren kjører videre som om ingen ting hadde hendt. Merket hun ikke at hun hadde kjørt på et barn?
Livet går videre i sin vante gang, mens Byrons eneste tanke er jenta som moren kjørte på. Byron saumfarer bilen. Det er ikke en skramme å se.

Samtidig blir vi kjent med Jim. Jim som etter å ha bodd store deler av livet på en institusjon, bor nå i en campingvogn. Han jobber som bordvasker på en kafé. Jim teller. Alt han gjør, må gjøres et visst antall ganger. Jim sliter med å omgås andre mennesker, men Eileen med sin likeframme væremåte, trekker han inn i livet.
Rachel Joyces første bok «Harold Frys utrolige pilegrimsferd» tok meg med storm. Derfor var forventningene til denne boka høye. Det begynte greit og engasjerende, men så stagnerte historien noe. Jeg kjente på den skuffende følelsen av forventninger som ikke blir innfridd. Vanligvis legger jeg da fra meg boka. Men noe gjorde at jeg leste videre, heldigvis. Ellers hadde jeg gått glipp av en etter hvert fantastisk historie om menneskeskjebner og en slutt som setter en rett og slett litt ut.
«Perfekt» er en bok med mange lag. Boka finnes både som e-bok og p-bok.
Anbefalt av Ellen Vibeke Nygjelten, Tolga bibliotek
Er boka ledig?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar