torsdag 21. august 2014

Krimtips til høsten: Kadaverdoktoren

Året er 1894. En ung kvinne blir funnet død i en by i Frankrike, og lege og obduksjonsspesialist Albert Karno, bedre kjent som kadaverdoktoren, blir satt til å undersøke liket. Med seg har han sin datter og assistent, Madeleine. Den døde kvinnen ser tilsynelatende uskadet ut, men et oppsiktsvekkende funn blir likevel gjort: ørsmå, hittil ukjente midd befinner seg i avdødes nese og svelg. Når presten som har våket over den unge kvinnens lik også ender opp død, styrkes mistanken om at middene har noe dødbringende over seg - de samme middene blir nemlig funnet på ham. Imidlertid er det et brutalt slag mot hodet som har drept ham, og et kriminelt komplott tilspisser seg når prestens lik på brutalt vis blir røvet under transport, en aksjon som skader kadaverdoktoren og gjør ham sengeliggende. 

Dermed er det Madeleine som blir satt til å gjøre doktorens ærender, og hun får mulighet til å tre inn i en for kvinner hittil utilgjenglig del av samfunnslivet - noe som passer den oppvakte og rasjonelle unge kvinnen perfekt. Hun inntar en etterforskende rolle, i utgangspunktet i samarbeid med faren og stedets politifullmektig, og sporene leder til et kloster hvor den myrdete kvinnen var elev. Klosteret viser seg å holde ulver, en flere hundre år gammel tradisjon forbundet med et sagn om klosterets beskyttelse. Når det viser seg at klosterets mannlige ulvepasser, som blir antatt å være tilbakestående, nærmest dyrisk, forsvant fra klosteret sammen med den myrdete kvinnen, virvles historien opp på et nivå hvor vitenskapelige fremskritt og urgammel tro står hode mot hode - i et handlingsmettet plott som involverer barbariske drap, sykdom, sanselighet og animalisering av mennesket. Og jeg må si at motsetningene tilslutt flettes sammen i en rå, men opplysende løsning!


Boken, som er skrevet av danske Lene Kaaberbøl, utkom på norsk i 2011 og er det første bindet i en planlagt trilogi om kadaverdoktorens datter. Jeg anbefaler lesere å kaste seg over denne nå, da bok nummer to, Det levende kjød, kommer hvert øyeblikk - nærmere bestemt 1. september. Gå en spennende høst i møte med akkurat passe hårreisende, gotisk inspirert krim!


Iren Holte, Os bibliotek Bjørnsons Minde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar