torsdag 24. juli 2014

Virkelighetens monstre

"Monsteret kommer" av Patrick Ness

Mye av dagens barne- og ungdomslitteratur består av urealistiske genre som grøss , vampyrer og fantasy.
Det tenderer til mer og mer voldsom handling.  Nettopp derfor er boka "Monsteret kommer" en perle. For hva om det du er aller mest redd for er virkeligheten?
Dette er ingen tradisjonell grøsser. Monsteret er vesentlig og marerittene er sterke, men i sentrum står virkelighetens mareritt ved å være menneske: Nemlig det å skulle miste noen man er glad i.

Conor bor alene med sin kreftsyke mor. Hun har nå fått tilbakeslag, men sier at det skal gå bra. Etter dette begynner Conor å hjemsøkes av mareritt kl. 00.07 hver natt. Utenfor kirkegården står en stor barlind. Om natten blir den et gedigent monster som kommer til Conor. Det kommer inn i huset river ned ting omkring seg - og snakker. Conor er egentlig ikke så redd. Men monsteret sier at den skal fortelle Conor noen historier. Den siste historien skal være om Conor. Og det er den historien Conor gruer seg mest til. Monsteret er ute etter sannheten. Den kan være den mest skremmende av alle. Når han våkner om morgenen tror han først at alt har vært et mareritt, men så ser han at gulvet er fullt av barlindnåler…
Det er lenge siden jeg har lest en så spennende og ikke minst litterært velkomponert og gjennomført bok som denne. Den er sterk, fengslende og mektig. Boka er skrevet fra en ide etter den kritikerroste forfatteren Siobhan Dowd som døde av kreft før hun fikk skrevet ferdig boka. Boka er illustrert med kraftfulle og dramatiske bilder av Jim Kay.

Velkommen til en bok for spenning, dramatikk og ettertanke. Skrevet for ungdom, men utmerket å lese for voksne.

Anbefalt av Ellen Vibeke, Tolga bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar