onsdag 4. juni 2014

Joda, e-bøker passer for deg også!

Jeg synes det er trivelig å sitte med ei ekte papirbok i hånda, kjenne litt på tyngden av den, bla litt fram og tilbake før jeg gir meg i kast med innholdet. Fint å kunne  legge inn ei gammel kvittering som bokmerke når jeg må ta ei pause. Koselig å ha boka liggende på nattbordet til neste kveld og la forsida minne om gledene som venter. Jeg har ikke tenkt å gi meg med det. Men p(apir)boka er i ferd med å få en konkurrent også hos meg - e-boka er utrolig enkel å ta med seg, og den veier ingenting! Og det er på langt nær så krøkkete å lese på telefonen som jeg hadde trodd!

Bibliotekene i Hedmark startet med utlån av e-bøker denne uka, så nå er vi endelig i gang.  Hvis du synes at jeg driver egenreklame for bibliotekene i Østerdalen, så har du helt rett! Det er i alle fall på høy tid med utlån av ebøker.  Som bibliotekar har jeg vært testpilot, så da jeg skulle ut og reise i forrige uke, sørget jeg for å laste ned et par e-bøker på Iphonen min før jeg dro.  Meget skeptisk satt jeg på bussen med telefonen og begynte å lese.  Jo, litt smått var det jo, men det gikk jo an å forstørre skriften og få mer lys på skjermen, og da ble det helt greit.  Og ganske snart var jeg langt inne i Solveig Rustens krim "Se min kjole".  Etter ei stund tenkte jeg ikke så mye over at jeg leste på telefonen.  Da jeg skulle ta ei pause, "lukka" jeg boka, og når jeg tok opp igjen telefonen, åpna boka seg på nøyaktig samme side som jeg hadde vært - uten at jeg måtte gjøre noe fra eller til. 

Jeg leste ut hele e-boka på turen.  Egentlig hadde jeg ment å blogge om innholdet i boka og ikke om formatet, men "Se min kjole" var ikke så god at jeg kan anbefale den her.  Men det er i alle fall ikke eboka sin skyld!

Kjapp bruksanvisning:  Du må ha en smarttelefon, dvs. en Iphone, Samsung eller hva de nå heter alle sammen, eller en Ipad/annet nettbrett.  Så går du inn i Appstore eller Google Play og laster ned appen som heter Ebokbib.  Da er du i gang!  Du må ha for hånden både Apple ID-en (eller tilsvarende), lånenr. ditt og en pinkode.  Pinkode får du på biblioteket hvis du ikke har. Strever du?  Stikk innom på ditt nærmeste bibliotek, så får du hjelp.

Hele Hedmark er ett "e-bokrike", så du har tilgang til alle e-bøkene som er kjøpt inn felles i Hedmark. Men det er bare 3 eksemplarer pr. tittel, så vær forberedt på venteliste her også. I tillegg er det en del "frie" e-bøker. Hvis du har nasjonalt lånekort og har lånt på ett eller flere andre bibliotek tidligere, har du også tilgang på de e-bøkene som disse bibliotekene rår over.  Du har e-boka tilgjengelig i tre uker, og så forsvinner den fra telefonen din. Enkelt og greit.

Det er bare ett aber med e-bøker, sett fra min og andre bibliotekarers side:  Du kan låne ebøker uten å gå på biblioteket.  Det synes jo vi som jobber der, er litt stusslig, for vi vil jo gjerne treffe flest mulig av lånerne våre.  Derfor må du ta deg en tur innom oss likevel og låne noen gammeldagse p-bøker som du har "attåt".  Det er fortsatt slik at det er langt flere titler som trykkes enn som kommer i digital utgave.  Så da sees vi vel?

Les mer om hvordan du kommer i gang med e-bøker her: http://ebokbib.no/.
                                                 Inger Marie Bergene, Stor-Elvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar