torsdag 8. mai 2014

Nordmenn som slaver

«1001 natt» av Vetle Lid Larssen

Fra sent på 1500-tallet til ca. 1800 var det stor fare forbundet med å seile i Middelhavet. Der lurte skip fra de såkalte Barbareskstatene; Tripolis (i dag Libya), Tunisia, Algerie og Marokko. Piratene kapret skipene og tok sjømennene som slaver.

Dette er bakgrunnen for Larssens bok hvor vi følger to norske menn som var slaver i Alger i tre år. Larssen har brukt dagboknotater, og andre kilder og boken blir betegnet som en dokumentarroman. Det vil si at noen skildringer og tenkte tanker kanskje er konstruert for å få til en roman, men i det store og det hele er det fakta som ligger bak. Dette blir til en fascinerende historie om hvordan livet som hvit slave var, og hvordan hverdagen til vanlige folk artet seg på denne tiden.

Parallelt følger vi også en sjøreise fra Danmark-Norge til Alger. Her får vi et innblikk i hvordan livet var som sjømann. Knallhardt arbeid kombinert med dårlig mat, og fare for sykdommer.

Det er også med noen partier som foregår i nåtid. Her forteller Larssen om sitt arbeid for å finne ut mer om denne perioden. Vi blir med ham fra Europa til Algerie i jakten – finnes det fortsatt spor som man kan se og oppleve?

Like spennende som en spenningsroman (hvordan går det med nordmennene?), velskrevet og historisk korrekt. Genialt!

Kilder:
Artikkel i Aftenposten 2011
Artikkel i Dagbladet 2006

Anbefalt av Torstein Aasbrenn, Alvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar