torsdag 27. mars 2014

Samtidsroman fra Iran.

Parinoush Saniee: Den stumme gutten

Forfatteren er fra Iran og hun bor i Teheran. Dette er hennes andre roman, den første som kom ut i 2004, på norsk i 2012, heter «Det som ventet meg» og den var lenge forbudt i Iran. I et intervju forteller hun at hun ønsker å fortsette å bo i Iran og at hun har skrevet en ny roman, men hun venter på at den skal bli frigitt etter vurdering i ministeriet for islamsk veiledning.

Boka «Den stumme gutten» tok jeg med meg heim på impuls, men etter å ha lest noen sider angret jeg ikke på at den var blitt med meg.

Gutten Shahab er midterste barn i familien og sjøl om han er fire år når vi blir kjent med han så snakker han ikke. Han har en eldre bror som har gått på skolen i noen år og han har ei yngre søster som sjarmerer alle, og som snakket så snart hun var stor nok. Familien er etter forholdene i Iran en moderne familie, bosatt i Teheran, med en far i en ledende stilling og en mor som har universitetsutdannelse. For tiden er hun hjemme med de tre barna. Hele familien, og da snakker vi om storfamilien er opptatt av at gutten ikke snakker ennå. Sakte men sikkert forstår vi at Shahab kunne ha snakket hvis han hadde villet. Hvis de rundt han hadde tatt seg tid, eller gitt han muligheten til å komme til orde.

Forholdet til faren utvikler seg helt galt, for broren er skoleflink og faren skryter av han hele tida, og Shahab føler seg oversett. Snart begynner alle å tenke at han er en idiot, og det blir ikke bedre da gutten sjøl en dag skjønner hva ordet idiot betyr. Han gjør en del ting som blir betraktet som noe en idiot kan finne på, en som ikke forstår konsekvensene av sine handlinger.

Moren prøver så godt hun kan å hjelpe han, men også hun er opptatt med sitt eget, slik at alle forsøk på å hjelpe blir så halvhjertet.

Fordi Shahab ikke kan snakke blir han utnyttet som «forkle» av sin kusine som er forelsket. I et land styrt av prester og med et moralpoliti som lurer over alt for blant annet å slå ned på ungdommelig, ikke tillatt oppførsel, tar hans kusine han med til parken for at han skal få leke. Grunnen til sin oppofrende handling er for at hun skal få noen stjålne minutter sammen med kjæresten. Alle kan tenke seg hvordan det ender.

Så kommer mormor på et lengre besøk og endelig er det et menneske som tar seg tid til å forstå gutten, akseptere han slik han er. Det blir sensasjon den dagen de andre skjønner at han kan snakke.

Les boka. Den gir deg innblikk i et samfunn styrt etter mange regler, men den er også en tankevekker for oss alle. For hvordan reagerer/oppfører vi oss når vi møter uforståelig/annerledes oppførsel?

Anbefalt av Britt Steien Rasmussen, Alvdal bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar