mandag 13. januar 2014

En fjær i krig


"Den hvite fjæren" av John Boyne
Forfatteren av boken "Gutten i den stripete pyjamasen" har skrevet nok en bok om krigens grusomheter. Denne gangen er handlingen hentet fra første verdenskrig.
Tristan Sadler verver seg alt for ung. Han blir den eneste fra kompaniet som overlever de dramatiske kamphandlingene. En tid etter krigen reiser han til Norwich for å levere et brev til sin beste venn, Wills, søster. Tristan og Will ble kjent i treningsleiren og kjempet side om side i skyttergravene. Men i 1917 ble Will militærnekter og ble skutt for foræderi. Will som i all sin tid hadde vært en millitærforkjemper. Med dette brakte han skam og vanære over sin familie. Likevel er dette ikke årsaken til at Trisan oppsøker Wills søster. Han bærer på flere hemmeligheter som han håper at han våger å avsløre.

Boyne gir et godt tidsbilde av krigstiden, og han ser mennesket midt i de dramatiske hendelsene. Det er sørgelig og vakkert, og om jeg selv etter hvert forsto hva den mørkeste av alle hemmeligheter var, så tok det ikke bort spenningen i historien. En hvit fjær ble under første verdenskrig et symbol på feighet.

Anbefalt av Ellen Vibeke Nygjelten, Tolga bibliotek
Boka kan lånes på Tolga bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar