torsdag 10. oktober 2013

Omskriving av kjærligheten

"Mitt grådige hjerte" av Hege Duckert

Kulturredaktør i NRK og tidligere journalist og kulturredaktør i Dagbladet, Hege Duckert, kom i 2009 med boken «Mitt grådige hjerte. Fire kvinneportretter». I denne boken undersøker Duckert kjærlighetslivene til fire kjente kvinner: forfatteren Karen Blixen, kunstneren Frida Kahlo, jazzsangeren Billie Holiday og filosofen Simone de Beauvoir.

Vi tenker på disse fire som sterke, selvstendige og originale kvinner. I hvilken grad identifiserte de seg ut fra mannen de var i forhold med? Hadde de regien i sitt eget liv, eller i hvor stor grad var valgene påvirket av andres forventninger, av rusavhengighet, utdanning, økonomi, stahet og sykdom. Historiene om disse kvinnene byr på en slags oppramsing av utradisjonelle og noen ganger destruktive kjærlighetsforhold: Simone de Beauvoir og filosofen og forfatteren Jean-Paul Sartre var livsledsagere, men aldri gift med hverandre. De hadde helt fra starten en avtale om full frihet i forholdet, for mennesket var dømt til å være fritt mente Sartre, og Beauvoir var enig. Men hun innrømmet aldri at hun var sjalu.

Frida Kahlo og den 20 år eldre kunstneren Diego Rivera var gift, ble skilt og deretter gift igjen. De holdt sammen helt til Kahlo døde. Andre gang de giftet seg var det ikke nødvendigvis av romantiske grunner. De hadde begge flere elskere, både menn og kvinner, blant annet hadde Rivera et forhold til Kahlos søster. I selvportrettene sine uttrykte hun ofte kroppslig smerte, som følge av at hun som ung ble skadet i en bussulykke, men hun uttrykte også hjerte-smerte.

Karen Blixen giftet seg med broren til mannen hun egentlig ville ha. Sammen med baronen Bror Blixen skapte hun en fantasi om et liv langt fra Danmark. De bosatte seg på en farm i Øst-Afrika og satte i gang kaffeproduksjon, uten å ha gjort de nødvendige undersøkelser på forhånd. Da Karen Blixens del av familieformuen var brukt opp, ville «Bror Blixen gifte seg på nytt med en ny kvinne med en ny familieformue». Senere fant hun sin sjelevenn i jegeren Denys Finch Hatton, men også han skulle forlate henne for en yngre kvinne. Karen Blixen investerte mer i kjærlighet enn hun fikk tilbake. I boken «Den afrikanske farm» er Bror Blixen kun nevnt i en bisetning, og bruddet med Finch Hatton er snudd opp-ned – slik glattet hun over sine nederlag.

Billie Holiday hadde mange menn, men følte hun kjærlighet for noen av dem, eller handlet det mest om at hun trengte en person som kunne både beskytte og slå?

Jeg liker denne boken fordi Hege Duckert kler disse sterke kvinnene nakne og viser nederlagene og kompromissene, men hun gjør det på en respektfull og verdig måte. Samtidig inneholder boken masse referanser som inspirerer til videre lesning.

Anbefales!

av Anne Thoresen, Alvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar