torsdag 31. oktober 2013

Musikk i bokform

Er du interessert i musikk? Er du ute etter noe spennende å lese, som i tillegg er fra virkeligheten? Da kan en av de mange seriøse artistbiografiene som finnes på markedet definitivt være noe for deg. I disse bøkene blir man invitert med til musikernes virkelige backstage-område, og innholdet man blir presentert for kan i mange tilfeller utgjøre en plattform for å forstå tekster og stemninger som formidles i selve musikken bedre. Ikke minst tilbyr de langt fleste historier man knapt kunne tro var mulig at har funnet sted…

Listen av artister som har skrevet selv eller blitt skrevet om er lang - her er et lite knippe av nylig utkomne bøker om og av musikere: 

  •  "Bruce", Peter Ames Carlin
Bruce Springsteen har gjennom hele karrieren holdt kortene tett til brystet når det kommer til sitt privatliv. På den annen side, kan det med rette påstås at få har vært like ærlig om egen bakgrunn og identitet i sangtekster og gjennom fremførelse. I denne biografien, som Peter Ames Carlin har skrevet, får vi slippe inn i den private sfæren hvor familie og bandmedlemmer, og selvsagt Springsteen selv, blir skildret av en forfatter med fri tilgang. Som enhver rocke-biografi med respekt for seg selv, inneholder også denne saftige og ville historier - men først og fremst er den en bok som forteller historien om en genuin og ekstremt hardtarbeidende manns vei til toppen i musikkbransjen, hvis vilje til å ofre seg for publikum er påtagelig.

  •  "Hele historien", Jimi Hendrix
Her får vi endelig møte gitar-virtuosen Jimi Hendrix på et subjektivt plan. Det er hele 33 år siden han døde, men hans musikalske stil er noe som aldri slutter å fascinere – ikke minst florerer halv- og usannheter rundt hans liv og levnet. I denne boken får vi imidlertid presentert Jimis egen versjon, ved at initiativtagerne til boken har sortert et ekstensivt materiale signert hovedpersonen selv (intervjuer, brev, dagboknotater og diverse skriblerier), for så å legge det opp som en kronologisk fortelling. Gjennom dette gir Jimi oss et innblikk i oppvekstvilkårene sine, sin filosofi, og sitt forhold til musikk. Og det er liten tvil om at denne mannen var en uavhengig og progressiv kunstnersjel, og ikke minst en vis person: det er givende å lese hans kvikke formuleringer. Denne boken skildrer nok heller ingen historieendrende kjensgjerninger, men er like fullt et innsiktsgivende dokument.

  •  "Sanka ull/Woolgathering", Patti Smith 
Fra "punkens gudmor", Patti Smith, kommer en mer utradisjonell bok. I tillegg til å være musiker, kan Smith også smykke seg med titler som visuell kunstner, poet og forfatter, og Sanka ull/Woolgathering er en av flere bøker hun har skrevet. Woolgathering (som på engelsk betyr å oppslukes i dagdrømming) er selvbiografisk, og gir leseren et unikt innblikk i et kunstnersinn. Det er en tidvis veldig lyrisk og drømmende tekst som er åpen for tolkning, i tillegg til at den noen steder er faktaorientert rundt familieforhold og oppvekst. Først og fremst er det likevel en tekst som treffer romantikeren i en - som får deg til å se det vakre, men også uforståelige som utgjør en tilværelse i en kropp med sjel, og til å tro på at man ikke eksisterer forgjeves. Denne boken inneholder både den nynorske oversettelsen og originalteksten på engelsk, noe som er nyttig for forståelsen.

God lesing!


Av Iren Holte, Os bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar