fredag 13. september 2013

Den døende detektiven

Ofte kommer det lånere inn i biblioteket som snakker varmt om en bok de skal levere tilbake. Jeg ble gjort oppmerksom på «Den døende detektiven» av Leif GW Persson på denne måten, og fulgte oppfordringen fra låneren om å lese boka, noe jeg ikke har angret på. Persson har et ganske omfangsrikt forfatterskap som er vel verdt å bli kjent med.

Den tidligere sjefen for Rikskriminalpolitiet Lars Martin Johansson – kjent blant politikollegene som «mannen som kan se rundt hjørner» - har blitt rammet av en blodpropp i hjernen. Han må betale prisen for et liv i overflod – både når det gjelder arbeidsmengde, stress, god mat og gode viner. Han har et farlig høyt blodtrykk og hjertet hans kan svikte når som helst. På sykehuset møter han overlege Ulrika Sten, som har informasjon om drapet på en 9 år gammel jente som skjedde for 25 år siden. Ulrikas far, som var prest, hadde fått vite om ugjerningen, men overholdt taushetsplikten helt frem til dødsleiet, da han lettet sitt hjerte for datteren.

Dette vekker politiinstinktene hos Johansson. Men saken ble foreldet bare noen uker tidligere, og det er ikke den eneste begrensningen. Johansson er fast bestemt på å løse saken, selv om han må gjøre det fra sykesengen og innenfor den tilmålte levetiden han har igjen. Hvem drepte den lille jenta, og er morderen fortsatt på frifot?

Leif GW Persson er professor i kriminologi og forfatter. Han er dessuten sakkyndig for det svenske justisdepartementet. Han er også mye anvendt som ekspertkommentator om kriminalitet, lovbrytere og politiarbeid i svenske media. Han fikk, for «Den døende detektiv» meget velfortjent Svenska Deckarakademins pris for beste svenske kriminalroman 2010 og Glassnøkkelen 2011.

Liker du å lese krim som har mer fokus på etterforskningen enn forbrytelsen anbefales «Den døende detektiven» på det varmeste. Dette er spennende fra første side, velskrevet og meget lesverdig.

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar