torsdag 1. august 2013

Historisk roman om maurerne og deres skjebne i Granada etter 1492.


«Leo Afrikaneren» av Amin Maalouf

Når jeg skal på ferie utenlands, leter jeg alltid etter en bok hvor handlingen er lagt til mitt feriested. Denne gangen var reisemålet byen Granada i Spania. Jeg skulle gjennomføre min drøm om å oppleve det mauriske palasset Alhambra.

Det var Amin Maaloufs bok : «Leo Afrikaneren.» som havnet i kofferten. Og jeg ble ikke skuffet, for det er en fantastisk roman om endeliktet til maurernes / arabernes herredømme i Andalucia fra 711 til 1492.

Bokas jeg-person er Leo Afrikaneren, eller Johannes Leo av Medici, som han ble hetende etter at han kom til Roma. Han het egentlig Hassan og var født av muslimske foreldre i Granada i 1487. I årene forut for 1492 levde sultanen et liv i stor overflod på palasset Alhambra. Hans livsførsel førte til vrede blant folket, og dette bidro til at det var relativt enkelt å nedkjempe maurerne da de kristne med kong Ferdinand og dronning Isabella i spissen, gjenerobret Andalucia i 1492. På denne tiden sto inkvisisjonen i fokus i den kristne delen av Europa, og alle som ikke frivillig gikk med på å omvende seg til kristendommen, ble drept. Jøder og muslimer, som tidligere hadde levd fredelig sammen med de kristne, fikk nå tre år på seg til å bli omvendt eller forlate Andalucia. Men i inkvisisjonens ånd hjalp det likevel ikke å bli omvendt, fordi det var lite som skulle til for å bli anklaget for å utøve sin opprinnelige religion i smug. Både jøder og muslimer måtte derfor flykte over til det afrikanske kontinent for å komme i sikkerhet. Underveis lurte landeveisrøvere, som visste at karavanene med flyktninger inneholdt absolutt alt de eide. Man var heldig om en kom seg unna med livet i behold.

Boka følger Hassans flukt fra Granada til Fez i Marokko. Senere følger vi hovedpersonen gjennom de store karavanerutene i Nord-Afrika, til Timbuktu, Kairo og Konstantinopel. Han havner hos pave Leo X i Roma som tar seg av han og gir han navnet Leo Africanus, før han til slutt vender seg til Nord-Afrikas kyst. Det bør nevnes at Leo Afrikaneren er en historisk korrekt person.

Er du historisk interessert og interessert i møter mellom forskjellige kulturer – og ikke minst møter mellom religionene kristendommen og islam - les boka! Skal du til Sør-Spania og er historisk interessert – les boka!

Anbefalt av Tone Thorsen Stræte, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar