torsdag 18. juli 2013

Kjærlighetsgata av Anne Ch. Østby

Da jeg lukket boken var min første tanke: Det går ikke an! Slik kan det ikke være!
«Kjærlighetsgata» av Anne Ch. Østby, bør være en vekker for oss alle. Noen lysterlig lesning var det ikke, men trenger vi ikke å lese en slik bok innimellom for å bli rystet i vår hverdag?


Romanen starter med en prolog hvor første setningen er «Tamannas hus har tre rom», og siste setningen «I en døråpning svinger en oljelampe det gule lyset sitt sakte fram og tilbake over en ung jente som sitter helt stille på en stol». Med disse to setningene starter ei bok om skjebner en ikke skulle tro fantes. Tamanna er ei modig jente som har turt å gjøre opprør mot livet som var tiltenkt henne. Siste setning forteller om alle jentene som blir i Kjærlighetsgata uten mulighet til å komme unna. Som dere sikkert har gjettet er Kjærlighetsgata en gate hvor man kan kjøpe seksuelle tjenester.
Men det som er spesielt her er at mannen i huset selger sin kone, sine døtre, sine  søstre, sin svigerdatter og sine barnebarn. I tillegg finnes det sånne som Tamanna. Hun er blitt tatt med fra Bhutan og smuglet inn i India. Som åtte-åring ble hun lurt med hjemmefra, men senere forstår hun at foreldrene har fått betaling for henne. Mannen som har kjøpt henne holder henne i huset sitt sammen med mange andre jenter, og den dagen hun er tretten år blir hun satt i "produksjon".  Det går som det må gå, fjorten år gammel føder hun en pike. Og merk dere, her er alltid ønsket blandt jentene at det skal bli en gutt for da slipper de skjebnen som prostituert. Men i kjærlighetgata er små jentebarn velkomne- alle vet at de etter hvert skal forsørge familien.
Fem år senere greier Tamanna å rømme, men hun må forlate datteren. Nå, åtte år senere,  kommer vi inn i historien. Nå vet Tamanna at tiden er inne for å redde datteren før hun også må ut å selge kroppen sin. Jeg som leser ble med på denne kampen og hadde nesten ikke tid til å trekke pusten. Så intenst ble det.

Men for all del. Boka er ikke bare mørk og stusselig. Vi møter folk som er optimister, og folk utenfra som prøver å hjelpe jentene å bryte ut av dette mønsteret. Her hører vi om hjelpere fra foreningen Pukaar, en organisasjon som gjør en innsats det står respekt av. Men jeg tror de noen ganger føler at de kjemper mot et mangearmet uhyre for her er det ikke lett å finne folk de kan stole på, selv ikke i det offentlige byråkratiet.

Folket i Kjærlighetsgata tilhører en kaste i India som kalles nat-kasten, et av Indias aller fattigste folk. Hvem våger å bryte ut av prostitusjonsdynastiet, for å bli utstøtt av sin egen familie i tillegg? Boka er en sterk og gripende fortelling som garantert vil gjøre inntrykk. Les boka å sjå sjøl at det er jenter som tørr. Det skaper grobunn for håp om at skjebnen er noe en kan forandre på.

Forfatteren er norsk og har tidligere skrevet flere ungdomsbøker. Et gjennomgående tema i bøkene hennes er identitet i ulike kultur..
Se intervju med forfatteren her:

http://www.youtube.com/watch?v=VnqtvX4z8K8

 
Anbefalt av Britt Steien Rasmussen på Alvdal bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar