torsdag 20. juni 2013

1. Gutt mister jente. 2. Gutt møter jente. 3. Gutt får jente tilbake? (eller omvendt?)

Flink pike av Gillian Flynn


Kjærligheten er verdens endeløse omskiftelighet – løgn, hat, til og med drap, alle som én er filtret inn i den, og den er sine motsetningers uunngåelige oppblomstring, en praktfull rose med en vag duft a blod.
Tony Kuschner, THE ILLUSION

Dette sitatet har forfatteren valgt som innledning til boka, og det kan på mange måter stå som en oppsummering. Historien starter uskyldig. Det er femårs-bryllupsdag og Amy lager pannekaker til ektemannen Nick. Nick går på jobb og Amy forsvinner fra hjemmet deres. Huset er i uorden, og det er store mengder blod på kjøkkenet. Politiet kobles inn og etter hvert blir Nick den hovedmistenkte i forsvinningssaken.

Historien fortelles vekselsvis av Nick i nåtid, og av Amy gjennom dagboknotater. Begge fortellerne har mange hemmeligheter, de er upålitelige og svikefulle. Det er lag på lag, som sakte men sikkert tas bort, ett etter ett.

Forfatteren har sagt: Alle ekteskap/forhold inneholder et element av spill, små styrkeprøver og krangler om trivialiteter. Jeg har bare forstørret alt – mye…

Dette er en mørk, psykologisk thriller. Mange har plassert boken i kategorien noir, som er karakterisert av tøffe, kyniske karakterer i et øde landskap. Psykologien bak hovedpersonene er mer fasinerende enn selve krimgåten, og er det som får oss til å bla videre. Boken er full av manipulasjon, løgn, skjulte motiver, uærlighet, tildekking, ondskap, maktkamp og ekteskapelig sammenbrudd. Ærlighet er til slutt ikke et alternativ.

"Flink pike har alt. Absolutt alt... Den har et plot og en konstruksjon så utspekulert og intrikat at jeg bare må gi meg ende over."
Ingvar Ambjørnsen, VG

Bla i boka eller les anmeldelser

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar