onsdag 8. mai 2013

Torbjørn Færøviks bøker om Kina

For kort tid siden holdt Torbjørn Færøvik bildeforedrag på Tynset bibliotek om Kina. Med sin store kunnskap, informative bilder og fortellerglede holdt han et inspirerende og svært interessant foredrag.

Jeg lar meg fascinere av Kinas rike kultur og skremmende historie. Er vi klar over at landets befolkning på over en milliard utgjør en femtedel av jordens befolkning, og at Kina i dag er en fremadstormende nasjon, som økonomisk puster Vesten i nakken? Jeg bare må finne ut mer om dette landet!

Torbjørn Færøvik er forfatter, tredobbel vinner av Brageprisen og vinner av Cappelenprisen. Han har skrevet 9 bøker, hvorav 3 omhandler Kina : «Kina : en reise på livets elv», «Midtens rike : en vandring i Kinas historie» og «Mao : en lidelseshistorie».

«Midtens rike: en vandring i Kinas historie» er min favoritt blant Færøviks Kinabøker. Det er også den beste boka å starte med, siden den gir en oversikt over Kinas historie. Boka er som en mektig fortelling, der forfatteren tar oss gjennom 4000 år av Kinas historie – fra Longshan-kulturen, som rikets første sivilisasjon 3000-2000 år før Kristus, til Maos maktovertagelse i 1949. Underveis møter vi konger og keisere i legendariske dynastier, vi møter fattigfolk og bønder, kvinner med snørte føtter, filosofer og misjonærer, og til slutt de revolusjonære kreftene med Mao i spissen.

«Maos rike : En lidelseshistorie» starter der «Midten rike» slutter, med Maos maktovertagelse. Nå 40 år ette formann Maos død, avdekkes et skremmende bilde av Maos styresett. Millioner av mennesker døde under formann Mao, ikke minst under «Det Store spranget» i perioden 1958-1962. Nyere forskning viser at i løpet av disse 3 årene døde 45 millioner mennesker av sult! Ved å føre oss helt tilbake til filosofen Konfutse, prøver Færøvik å forklare hvordan dette kunne skje.

«Kina : En reise på livets elv» er en interessant reiseskildring langs elva Yangzi, fra havnebyen Shanghai til elvas kilde 6320 kilometer innover i landet og 5500 meter over havet.

Jeg avslutter med Færøviks egne ord : « En kan like, eller ikke like Kina, men det er en nasjon vi må forholde oss til!»

Løp til biblioteket og lån Færøviks bøker om Kina!

Anbefalt av Tone Thorsen Stræte, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar