torsdag 25. april 2013

En sang om is og ild av George R.R. Martin

En sang om is og ild er en fantasyserie skrevet av forfatteren George R.R. Martin. Første bok i serien heter «I vargens tid», og man bør absolutt begynne med denne. Serien har et stort persongalleri og mange «klaner», eller Hus som de heter i serien. Heldigvis er det et supplement bakerst i boken som har oversikt over de forskjellige husene. En lettelse da jeg fant det ut, halvveis ut i første bok…
Hovedhandlingen foregår på kontinentet Westeros i «de syv kongerikene». De syv kongerikene er samlet til et rike, men når kong Robert Baratheon dør kastes riket ut i en blodig borgerkrig. 3 menn gjør krav på kongekronen, mens 2 av husene kjemper for å gjøre seg uavhengig av tronen. Samtidig bygges det også en hær på et annet kontinent. Sønnen av en tidligere konge vil tilbake til Westeros og gjøre krav på tronen han mener er hans.
Nord for de syv kongerikene er det bygget en gigantisk mur. Muren er bemannet av Nattevakten. Nord for muren i øde islandskaper bor et folk som kaller seg for de frie, de vil ikke være underlagt lovene og reglene i de syv rikene. Også her er det mange klaner, men de er nå samlet under en mann, Mance Rayder, og vil innta de syv rikene. Nattevaktens oppgave er å beskytte landet mot disse barbarene. Samtidig finnes en annen trussel i nord. «De andre» ødela nesten hele verden for tusenvis av år siden, og nå er de på vei tilbake!
Hvert kapittel fortelles/ses gjennom en av hovedpersonene i boken. Dette gir en interessant effekt. Karakterene er også spennende, og det er vanskelig å vite hvor man har dem, og hvilken side man faktisk håper skal vinne. Ingen av husene har tatt trusselen fra nord alvorlig, en trussel som faktisk kan utslette hele deres verden. De er for opptatt med sin egen borgerkrig. Vil de ta trusselen på alvor før det er for sent? Jeg vet ikke, for serien er ikke ferdigskrevet enda. Jeg venter bare i spenning på neste bok.
Det lages for tiden tvserie av bøkene. Sesong 1 og 2 er ferdig, mens sesong 3 går nå. Det sies å være en av de dyreste tvseriene noensinne og ses ukentlig av over ti millioner mennesker i USA. Norske Kristofer Hivju er for øvrig med i sesong 3. Les intervju med han her.
Tvserien anbefales også veldig! Trailer til sesong 1 nedenfor.

Anbefalt av Torstein Aasbrenn, Alvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar