onsdag 27. mars 2013

Ulveflokk i en ulvetid

 
Ulvetid av Hilary Mantel

Handlingen er lagt til Henrik den VIIIs hoff, og handler om kongens lange kamp for å få skilsmisse fra Katarina av Aragon, for å kunne gifte seg med Anne Boleyn. Bokens hovedperson er Thomas Cromwell, smedens sønn, som ble kongens høyre hånd.

Da vi først møter Thomas Cromwell ligger han blodig og forslått på bakken. Faren hans, den alkoholiserte Walter, har banket opp sønnen og det er ikke første gang. "Tomme for tomme framover" beordrer han seg selv, han kaster opp, besvimer og kryper seg ut av det livet han egentlig var født inn i.

"Tomme for tomme framover" viser seg å være en god strategi, og blir på mange måter et gjennomgangstema i Cromwells liv og i boka. Neste gang vi møter den forslåtte gutten er han blitt den svært dyktige advokaten til Kardinal Wolsey, som beskrives den egentlige lederen av Englands politikk. Dette er et stort sprang for en gutt som ikke engang vet sin egen fødselsdato.

Kardinal Wolseys manglende evne til å skaffe Henrik den VIII en skilsmisse er så godt som en dødsdom. Kardinalen blir gradvis frarøvet eiendommer, rikdom, de staselige klærne sine og til slutt livet. Men kardinalens fall viser seg å bli Thomas Cromwells vei oppover. Cromwell beskrives som en mann med en særdeles god observasjonsevne, en evne han bruker godt. Han beskrives også som en mann som alltid har en agenda. Sakte men sikkert blir Thomas Cromwell kongens mest betrodde mann.

Henrik den VIII
Forholdet mellom kongen og elsekrinnen og livet ved hoffet er godt beskrevet, det samme er datidens London med lukter, folkeliv og gruen rundt bokbål, vilkårlighet i rettsforfølgelse, renkespill og brenning av kjettere.Vi er i en tid hvor det å lese Bibelen på engelsk er en forbrytelse som kan straffes med døden.


Anne Boleyn
Forfatteren Hilary Mantel vinkler historien gjennom Thomas Cromwell, som framstilles som en som tror på godhet, toleranse og utdanning. Slik klarer hun å fortelle historien om Henriks begjær, og hva det førte til på en nyskapende måte. Vi vet jo alle hvordan historien slutter, men likevel er dette en svært spennende bok. Den store spenningen ligger i nyanseringen av personene som vi både har lest om før, sett filmer og TV-serier om. Her er ingen forenklinger i karakterene, ingen skapte motsetninger. Forfatteren har fått ros for hvordan hun har brukt de historiske kildene for å skrive denne boken.

Henrik VIII ønsker en sønn så sterkt at han er villig til å føre krig mot kirken og Paven. Cromwell drømmer om en nasjon hvor man kan snakke, lære og tilbe fritt, og framstår som arkitekten bak reformasjonen i England.

Thomas Cromwell
Bokens tittel Ulvetid beskriver tidsånden. Stilt opp mot Henriks heftige framferd, Annes ambisjoner og Thomas Mores selvgodhet, framstår Cromwell som det mest sympatiske medlemmet av ulveflokken.

Ulvetid er en historisk roman som på genialt vis tråkker nye stier i kjent terreng. Den beskriver en klassereise, og en mann med mange talenter og en egen evne til å få omsatt ideer til handling. Den engelske tittelen på boka 'Wolf Hall' er et forvarsel om hvor historien kommer til å ende. Wolf Hall var Jane Seymores hjem.

Forfatteren Hilary Mantel mottok Bookerprisen både for boken Ulvetid og oppfølgeren Falkejakt.

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar