torsdag 14. mars 2013

Tidsskrifter i bibliotekene

Denne uka vil jeg gjøre dere oppmerksom på alle tidsskriftene som står rundt på biblioteka og venter på at dere skal komme å låne dem. Tidsskrifter med blandt annet tema om innredning og ombygging av både hus og hytter, jakt og fiske, hvordan drive gardsbruk, hvordan fikse ting sjøl, sy og strikkemagasin, barneoppdragelse og illustrert vitenskap, om hagen og hvordan du kommer eller holder deg i form, om reiser og fotografering. I tillegg får alle bibliotek et utvalg med tidsskrifter fra den samme innkjøpsordningen som den som er for bøker og her er det 15 tidsskrifter som er de samme på alle biblioteka. Det er Josimar som skriver om fotball, Bokvennen om bøker og forfattere, Personae om ny design, Arr - idehistorisk tidsskrift og de gamle gode som Samtiden og Syn og Segn. Slik kunne jeg fortsette å nevne opp spennende tema. Jeg tenkte å anmelde et av dem men da jeg oppdaget at min sønn Tore pleier å lese Magasinet Plot som er et av de tidsskrifta vi får, ba jeg han om å skrive om det.

Intelligent journalistikk
Plot anbefales for de som ønsker kreativ og djuptgående journalistikk som tar leseren på alvor og ikke bare haster etter kjappe nyheter.
Magasinet Plot kan definitivt anbefales for alle med et minimum av interesse for det som skjer i samfunnet rundt oss. I løpet av snart to år har det imponert med grundige reportasjer om mange forskjellige tema. Fra stort dybdeintervju med FrP-topp, Trond Birkeland, etter han ble tatt for å filme unge menn i dusjen, til en artikkel om spørsmålet rundt mobilstråling og hvorfor tidligere WHO-sjef, Gro Harlem Brundtland, ikke vil uttale seg om sin egen frykt for stråling når WHO hevder at det ikke er noen strålefare.
Plot varter også opp med lette underholdende innslag om stort og smått, fra doveggdebatter til alkoholreklame. Det tar også tak i aktuelle tema, ofte belyst på en litt annen måte enn i dagspressa. Et glimrende eksempel på det er fra forrige nummer. To journalister drar til et fjell i Frankrike, som var midtpunkt for mange dommedagsteorier og det var forventet horder av dommedagsprofeter dit 22. desember i fjor. Når de kommer dit drukner de få dommedagstroende i et uant antall journalister fra hele verden som løper etter de få som har møtt opp. Journalistene fra Plot har da åndsnærværelse nok til å se saken fra en annen side og skrive en tankevekkende artikkel om nyhetsjag og behovet for å fylle avissider og TV-tid til enhver pris.
For en journalist er det godt å se at det fremdeles er mulig å ta seg god tid og skrive lange og grundige reportasjer der de fleste løper etter de umiddelbare nyhetene. Som flere har lagt vekt på er kanskje det viktigste med Plot at det tar leserne på alvor. I sine lange hovedsaker går de grundig inn i temaet. Journalisten, eller journalistene, snakker med flere kilder som belyser saken fra mange sider, temaet blir omtalt fra utsiden, og journalisten har reflektert over sitt syn på saken. Samtidig føler ikke leseren at noen presser et synspunkt ned over seg. På slutten må leseren selv gjøre opp sin egen mening.

Britt på Alvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar