onsdag 20. mars 2013

Kulturdepartementets priser til barne-og ungdomsbøker 2012


Kulturminister Hadia Tajik delte 20. mars ut priser til barne- og ungdomsbøker utgitt i 2012. Juryen kommenterer bokåret 2012 slik:

I antall utgivelser ser den realistiske fortellingen ut til å tape terreng, fantasylitteraturen har festet grepet om norsk barne- og ungdomslitteratur. Ellers er det ofte humoren som forfører leseren, som språklig overskudd, slapstick eller mollstemt selvironi. Økende erfaringer med sosiale medier gjenspeiles ved at chatting, blogg og sms erstatter den mer tradisjonelle dialogen. Interessen for historisk stoff kommer tydelig til uttrykk både i romaner og fagbøker, og et stort register i visuelle uttrykksformer tyder på et livskraftig illustratørmiljø. Utenforskap og fravær av trygge relasjoner er gjennomgående temaer, og fortsatt speiler svært få utgivelser at vi lever i et flerkulturelt samfunn.
Arne Svingen

For bokåret 2012 var til sammen 23 forfattere, illustratører, oversettere og tegneserieskapere nominert innenfor syv priskategorier: Litteraturprisen, Bildebokprisen, Fagbokprisen, Debutantprisen, Illustrasjonsprisen, Oversetterprisen og Tegneserieprisen

Prisvinnerne:
LITTERATURPRISEN: Arne Svingen for Sangen om en brukket nese, Gyldendal (kr 50 000)

BILDEBOKPRISEN: Kenneth Steven (forfatter) og Øyvind Torseter (illustratør) for Historia om korleis hunden fekk våt snute, Det Norske Samlaget (kr 35 000 til hver)

FAGBOKPRISEN:Jon Ewo for Norske konger og dronninger, Cappelen Damm (kr 35 000)

DEBUTANTPRISEN: Marianne Kaurin for Nærmere høst, Aschehoug (kr 35 000)

ILLUSTRASJONSPRISEN: Trond Bredesen for illustrasjonene til serien Kunstdetektivene 1-13, Aschehoug (kr 35 000)

OVERSETTERPRISEN: Guri Vesaas for oversettelsen fra italiensk av Fabrizio Silei: Rosas buss, Det Norske Samlaget (kr 35 000)

TEGNESERIEPRISEN: Lene Ask for Neste gang blir alt riktig, Jippi Forlag (kr 35 000)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar