torsdag 3. januar 2013

Cash av Jens Lapidus


Hatet. Kjøret. Jakten.


«Lørdagskveld i Stockholm: køer, kredittkort, korte skjørt.

Dørvakter i skinnjakker med bøse stemmer: nei, nei, nei. Enkelte fikk det bare ikke inn i hodet – finn et sted som passer for deg, eller bli nekta. Ikke prøv å komme inn der du ikke passer inn.

På Kungsgatan gikk Svenssons i karavane. På Birger Jarlsgatan var det brat-parade. Alt var som vanlig.»


Lapidus har uttalt at Stockholm er, ved siden av Paris, den mest segregerte byen i Europa. Boken Cash viser et tverrsnitt av Stockholm, fra lav til høy. Det er skurkene som har hovedrollene, og det fortelles om gangsterlivet fra gangsternes perspektiv:

JW selger kokain til de unge og rike på Stureplan. Jorge, rømt fra fengsel, kjenner kokainbransjen bedre enn noen. Mrado er torpedo, innkrever og hvitvasker for mafiabossen Radovan.

Det handler om organisert kriminalitet, jakt på raske penger og kamp om posisjoner. De tre hovedpersonene har samme mål – rikdom og luksus, og samme middel – kokainsalg -for å nå målet. Veiene til de tre personene i Stockholms underverden krysser uunngåelig hverandre. Det gis et godt bilde av et undergrunnsmiljø som forgreiner seg langt inn i de rike og vellykkedes verden. Mafiaen finnes også i Skandinavia, med internasjonale kontakter, og noen mennesker utnyttes på det groveste for at andre skal bli ufattelig rike. Det er hensynsløst og brutalt, og det er nært oss.

Politiet og domstolene er ikke synlige i boken, men er til stede i form av avskrifter av avhør, rettsreferater og hemmeligstemplede rapporter. Slik får vi også et inntrykk av hvordan kampen mot organisert kriminalitet føres, og hvilke enorme utfordringer ordensmaktene har i møte med profesjonelle kriminelle.

Her er ingen glorifisering av det kriminelle miljøet – det er rått, skruppelløst og preget av paranoia. Men man sitter igjen med nok en bekreftelse på at den menneskelige naturen er kompleks. Ingen er kun gode eller onde, alle individ er mer sammensatt enn som så. Dette framhever også forfatteren som en av hensiktene med bøkene.

Jens Lapidus er forsvarsadvokat og forfatter. Han debuterte i 2006 med romanen Cash, som ble en av 2000-tallets mest solgte og omtalte bøker i Sverige. Cash er første bok i Stockholm-Noir serien. I 2008 kom oppfølgeren Aldri fucke opp, og i 2011 kom tredjeromanen Livet deluxe.

Triologien gir et innblikk i en lukket samtidsverden, og anbefales dersom du ønsker en spennende og annerledes krimopplevelse.

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar