søndag 9. desember 2012

9. desember: Agnes i senga av Heidi Linde

Det skal ikke være lett å finne den rette. Etter seks år blir 32 år gamle Agnes dumpet av samboeren sin William - han har møtt en annen. Agnes flytter midlertidig inn i en leilighet i bygården som faren hennes eier, en far som er i overkant ærlig og ikke spesielt medfølende overfor datterer:
-     Hadde du vært syvogtyve, for eksempel, ville du vært en ung og attraktiv kvinne, sier faren hennes. – Du er selvfølgelig fremdeles en relativt ung og attraktiv kvinne, men det er et men der. Et forbehold. Såpass ærlig tillater jeg meg å være.

Leiligheten tilhører egentlig sykepleierstudenten Åsa Wallander, men står ledig i seks uker. Gjennom disse seks ukene skal Agnes prøve å komme seg til hektene igjen etter bruddet med William. Det er selvfølgelig ikke til å unngå at Agnes i løpet av disse ukene oppfører seg bittelitt patetisk. Dette, i kombinasjon med hennes til tider lave moral og hang til å pynte på sannheten, gjør at denne historien byr på en rekke morsomme og pinlige situasjoner midt oppe i kjærlighetssorgen. I hvert fall for meg som leser.  Agnes har det nok ikke riktig så morsomt:


Jeg skal stå i denne sorgen! tenker Agnes, og i det samme kjenner hun hvor rørt hun blir av seg selv, av sin egen tapperhet, av hvordan hun liksom bærer alt dette, og akkurat da hun bestemmer seg for å bare gi seg hen til sorgen og tårene, merker hun at hun fryser. Det er en utrolig forstyrrende oppdagelse. Når tanken først er tenkt, er det umulig å konsentrere seg om noe annet.

Leiligheten som Agnes låner kommer med «bagasje», både i form av pappeskene med Åsa Wallanders eiendeler, og i form av… vel, jeg tror jeg vil la det være en hemmelighet.

Forfatteren bak denne tragikomiske og lettleste romanen er Kongsvingerjenta Heidi Linde, som også er kjent for romanen «Nu jävlar»  (2011) og som manusforfatter bak komedien «Schmokk» som har gått både på tv og som hørespill i radio.


Anbefalt av Anne Thoresen, Alvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar