lørdag 22. desember 2012

22. desember: Zombie av Jari Järvelä

Finsk litteratur er mer enn Kalevala og Tikkanen. Paaselinna har gjort sitt suksessrike inntog blant norske lesere. Finsksvenske Michael Niemi har i alle fall produsert to litterære suksesser; ; Populærmusikk fra Vittula og ungdomsboka Djevelen i kirken. Hotakainen er en annen finsk forfatter vi nordmenn har stiftet bekjentskap med de siste åra.


Jari Järvelä er et stort navn i Finland. Han er prisvinnende og samfunnsengasjert. Jeg tror, dette er den første boka hans som er oversatt til norsk.

Tittelen fikk meg til å stusse. Zombie og Finland? Ingen sisu og sauna? Men det paaselinske tilsnittet kjenner vi igjen. Temaet er to kulturer som møtes via samme person. Den italienske sportsjournalisten A er landsforvist av mafiaen til det kalde nord.

Kulden, ensomheten det finske folkets merkelige atferd og ikke minst det elendige finske fotballspillet, gjør han nærmest gal. A’s observasjoner over finsk atferd og samfunn er riktig så fornøyelig lesing.

Han greier ikke å tjene til livets opphold som fotballjournalist. På fotballtribunen blir han kjent med den noe eksentriske Don Juho som eier en pizzarestaurant med mafia som tema. Her får han jobb, og må lage grusom overlesset pizza - som finnene elsker. Etter det tar livet en ny vending.

Han møter kjærligheten, men må også ta et oppgjør med de som forviste han.

Han får et brev med melding om at han mor er død, og han må reise hjem, hvor det er farlig for han å oppholde seg. Med en sikker død i møte reiser han, kjæresten og Don Juho til A’s elskede og mafiaherjede hjemby i Sør-Italia for å møte A sin skjebne.

Er du klar for en annerledes leseropplevelse? Les Zombie, men ikke forvent deg grøss.

Anbefalt av Ellen Vibeke, Tolga bibliotek

Les mer om Jari Järvelä.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar