tirsdag 18. desember 2012

18. desember: "Tre sterke fra Innlandet : Rakefisk, akevitt og pultost" av Helge Hagen og Geir Vestad

I denne søte førjulstid vil jeg, som Nord-Østerdøl og Hedmarking, slå et slag for de «Tre sterke fra Innlandet». For å være litt mer spesifikk, jeg vil løfte fram rakefisken og akevitten!

På Tynset bibliotek hadde vi i høst besøk av forfatteren Helge Hagen som levende, og med mye humør delte sine kunnskaper om rakefisk og akevitt. For oss Nord-Østerdøler og andre innlandsmennesker, er begge deler «nytelsesmidler» i førjulstida. Helge Hagen har tidligere gitt ut flere bøker om konservering og tilbereding av mat, og da spesielt om fisk og vilt. Geir Vestad er kulturredaktør i Hamar Arbeiderblad.

Rakefisk er, som alle vet, produktet av en konserveringsmetode. I boka fortelles det at de eldste konserveringsmetodene for mat er tørking og røyking. Da saltet ble tilgengelig, førte det til bedre konservering på mange felt, og den sikreste konserveringen av en ørret, var fullstendig salting av fisken. Det var trolig det kostbare saltet som tvang innlandsmennesket til å eksperimentere med nye konserveringsmetoder. Over generasjoner eksperimenterte man med å redusere saltbruken og dermed få ned kostnadene, samtidig som en fortsatt sikret en konservering som ga livreddende forrådsmat. Man kom altså fram til et nytt produkt som ikke er saltfisk, men som var trygg å spise – og som var god! De to hovedfaktorene som sikrer produksjon av rakefisk, er kombinasjonen av saltinnhold og temperatur. Selve rakfiskprosessen er en gjæringsprosess, som kalles fermentering.

Akevitten, som er et potetbrennevin, er Norges nasjonaldrikk. Aqua vitae betyr direkte oversatt fra latin, livets vann. Poteten fikk sitt store gjennombrudd i kostholdet i Norge på 1700-tallet. Den gode jorda på begge sider av Mjøsa ga grobunn til solide potetavlinger, til både mat og brennevin. I dag produseres «Gammel Oppland» og «Løitens linieaquavit» – og begge er meget godt følge til rakefisken!

Du rakefisk- og akevittelsker, få tak i boka «Tre sterke fra Innlandet» og bli kjent med den spennende kulturhistorien og produksjonsmetodene til innlandsfylkenes RITUELLE TRADISJONSMAT OG –DRIKKE!

Anbefalt av Tone T. Stræte, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar