mandag 17. desember 2012

17. desember: Tante Pose av Gabriel Scott


Mange kjenner kanskje filmen bedre enn boka. Jeg har aldri sett filmen, og hadde derfor et åpent sinn da jeg en desembersøndag i år tok fram denne boka. Det første som slo meg var at den minner veldig om Jonas Lies romaner. Ta den bestemte bestefaren fra «Når sol går ned», gården fra «Niobe», juleforberedelsene fra «Familien på Gilje», og flokken av søstre fra «Dyre Rein», og bland godt. Tilsett deretter intrigene fra begge de sistnevnte, og vips - man har fått «Tante Pose». Et velsmakende resultat for en litterær gane.

Familien Bals er i full gang med juleforberedelsene, og bestefar på besøk har slått seg til ro og venter på husjomfruens berømte kneppkaker. Et uventet brev fra en tante (far i husets søster), bryter imidlertid idyllen. Kravstor, trangsynt og med en evne til å få fram det verste i alle, blir huset satt på hodet, og bestefars kneppkaker glemt. At han og tante Pose ikke kan utstå hverandre sier seg selv. Midt oppe i dette forsøker husets to eldste døtre å tilegne seg kjærester, og tante Pose har selvfølgelig noe å mene om dette også. Klassiker som dette er, tante Pose får som fortjent til slutt.

Juleforberedelsene står sentralt her. Romanen gir et riktig godt inntrykk av jul på en storgård på slutten av 1800-tallet. Husets døtre og tjenestepikene jobber side om side med kakebakst og annet husarbeid, døtrene skal jo selvsagt oppdras til de selv blir husfruer. Ball, fest og moro er viktig underholdning, og det er ingen tilfeldighet hvem som holder ball når. Noen familier i bygda er viktigere enn andre.

Språket er gammeldags, men ikke avskrekkende. Det er enklere enn hos mange andre forfattere fra 1800-tallet. Nå er det mulig at det er forenklet noe i moderne utgave.

Jeg anbefaler denne som førjulslesning, eller for den saks skyld i romjula. Gjerne sammen med lukten av julebakst som sprer seg gjennom stua, og med en klementin eller et glass gløgg innen rekkevidde. Jeg ble forresten så inspirert av denne boka at jeg ble nødt til å prøve å bake de omtalte kneppkakene. Oppskrift finner du her: http://millasmat.com/bakverk/oberstens-kneppkaker/

Her er et klipp fra filmen

Anbefalt av Turid Oddløkken, Folldal Bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar