søndag 16. desember 2012

16. desember: Harold Frys utrolige pilegrimsferd av Rachel Joyce

En gang i mellom skjer det. Du kommer over boken som inntar førsteplassen blant alle de gode bøkene du har lest. Rachels Joyce debutbok Harold Frys utrolige pilegrimsferd raste rett inn til gull hos meg. Anne B. Radge har omtalt boken som nydelig. Tom Egeland har brukt betegnelsen sjarmerende. Begge griper til tematikken håp.

Jeg vil si at boken går rett i på hjertet meg om det å være menneske. Tar du frem Tirsdagsdamene og blander dem godt med La meg synge deg stille sanger, så begynner vi å nærme oss Harold Fry.

Harold Fry er pensjonist. Han lever et stille liv sammen med kona Maureen. De har en voksen sønn – som de lenger ikke har kontakt med. En dag får Harold et brev fra fortiden. Det er fra Queenie, som en gang jobbet som regnskapsfører i samme bedrift som Harold jobbet i. Brevet forteller kort at hun har gjennomgått en operasjon. Hun er i ferd med å dø i kreft i Berwick, et sted på grensa til Skottland. Flere titallsmil fra der han bor i Kingsbridge ,sør i England.

Harold skriver et kort svarbrev, og går så ut for å poste det. Mens han går, begynner han å tenke at han aldri har gjort noe for noen i hele sitt liv. Har var ikke der for sønnen da ting begynte å gå i feil retning. Og han var heller ikke der for Queenie. Han utsetter postingen og fortsetter til nestepostkasse, og neste og neste. Helt til han kommer til en bensinstasjon. Der treffer han ei ung jente som forteller han om da tanta hennes fikk kreft og om at det gjelder å være positiv og ha tro. Dette vekker noe i Harold og han bestemmer seg for at han skal gå- ikke kjøre, haike eller sykle - hele veien til Berwick med brevet. Det kan holde Queenie i live. Så legger han ut på sin pilegrimsferd. Uten skikkelige sko, uten kart, uten kompass, uten regntøy og uten mobiltelefon. Og etter hvert uten penger. Dette for å redde livet til en kvinne han kjente for lenge siden.

Men hvorfor gjør han det. Hvorfor vil han plutselig gjøre noe for noen? Vi følger Harolds ferd mot Berwick, og vi får med oss hans livshistorie. Fry er en mann som lever et stille, men bak den ytre stillheten er livet likevel dramatisk.

Det er tid for selvransakelse og refleksjon. Jeg vil kalle dette en gripende dannelsesroman. Og håpet vokser, men ikke slik vi tror.

Youtube-snutt

Anbefalt av Ellen Vibeke, Tolga bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar