torsdag 13. desember 2012

13. desember: Mississippi av Hillary Jordan


”Henry og jeg gravde hullet syv fot dypt. Var det grunnere, var det store sjanser for at liket ville dukke opp igjen under den neste store flommen Morn gutter, dere husker meg? Tanken på dette fikk oss til å fortsette å grave…”

Brødrene Jamie og Henry graver i gjørme og vasstrukken jord i deltaet ved Mississippi. Et skybrudd er på vei. Ingen kommer til å savne den forhatte og rasistiske mannen i graven.

Mannen i graven er far til Henry og Jamie. Vi er i Sørstatene i USA på 1940-tallet. Byjenta Laura gifter seg med Henry og de flytter til en avsides plantasje i Mississippi-deltaet. Henry er begeistret og vil kalle stedet Solbakken. Husene er kalde og dårlige, det er sølete og tungdrevet og for Laura blir gården for alltid ”Gjørmehølet”. Handlingen spinner rundt livet på gården, kjærligheten og livet i og rundt familien. Historien fortelles vekselvis av medlemmene i en svart og en hvit familie. Det er Laura, Henry og Jamie (Henrys bror), og den svarte forpakterfamilien Hap, kone Florence og sønn Ronsel. Far til Jamie og Henry spiller også en viktig rolle. Jeg liker godt denne fortellermåten – man blir så godt kjent med personene, og det er fengslende hvordan samme hendelse oppfattes så forskjellig og får så ulike konsekvenser for den enkelte person.

Ronsel og Jamie kjemper i Europa under andre verdenskrig. Da de vender tilbake forandrer alt seg. Rasismen herjer, Ku Klux Klan trår fram fra skyggene. Man lengter etter kjærlighet, rettferdighet og meningsfullhet. Det vesle lokalsamfunnet der alle kjenner alle og tryggheten kunne råde, er farligere enn krigens slagmark.

Denne boka gjorde stort inntrykk på meg!

Anne Kristin Rødal, Os bibliotek Bjørnsons minde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar