onsdag 12. desember 2012

12. desember: Haren med øyne av rav av Edmund De WaalDette er en historie om oppbyggingen og tilintetgjøringen av en av Europas mektigste familier. Det handler om tap og overlevelse, om gjenstander og hvordan selv de minste ting kan knytte fortid og framtid sammen.

Samlingen av 264 antikke japanske netsuker utgjør den røde tråden. Netsuker er ørsmå figurer skåret ut i tre eller elfenben. Figurene binder sammen historien om de tre jødiske eierne, og de tre rommene som samlingen har vært i de siste 150 årene. Det første rommet er et arbeidsværelse i Paris. Værelset tilhører Charles Ephrussi, en kunstkritiker som var omgangsvenn med mange, for ettertiden, kjente kunstnere i Paris på 1870-tallet. Det andre rommet var omkledningsrommet til Emmy von Ephrussi i det store Palais Ephrussi i Wien. Det tredje rommet er i en leilighet sentralt i Tokyo, hvor sønnen til Emmy, Iggie, har bodd siden andre verdenskrig.

Forfatteren, Edmund De Waal, arver samlingen etter sin grand-onkel Iggie, og han vet at denne samlingen rommer hans egen historie. Han begynner å følge netsukene på deres 150-år gamle reise, og besøker rommene de har vært i, undersøker hvilke menneskers hender de har ligget i, og hva de følte for samlingen. Og han vil finne ut hva netsukene har vært vitne til. De Waal er en av verdens ledende keramikere. Han sier selv at hvordan ting blir laget, håndtert og hva som skjer med dem alltid har vært sentralt i livet hans.

Dette er en familiehistorie som rører ved deg og som blir med deg lenge. Det er også en bok med stor bredde både i form, tid og sted. Den dekker 1800-tallets Odessa, japansk kunst, impresjonismen i Paris, Wien før og under den andre verdenskrigen. Den er ganske enkelt en vakker og levende historietime over vår nære fortid.

The Sunday Times skrev:
Akkurat som en netsuke er boken helt umulig å legge fra seg. Kjære leser: Du holder et mesterverk i dine hender.
Bedre anbefaling kan jeg ikke gi boken.

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar